Diploma Pengurusan Industri Halal
No. Rujukan Program | KPT/JPS[N/345/4/0889]:MQA/FA5839(12/25) |
Tahap Program | Diploma /Tahap 4 Kerangka Kelayakan Malaysia |
Bidang Program | 345 Pentadbiran dan Pengurusan (Management and administration) |
Bahasa Pengantar | Bahasa Melayu |
Kaedah Pengajaran | Konvensional |
Mod Program | Sepenuh masa |
Kaedah Pengajaran | Kuliah, tutorial, latihan ilmiah dan latihan industri |
Kredit Bergraduat | 91 kredit |
Tempoh Pengajian | 2 tahun 6 bulan (5 Semester Panjang 2 Semester Pendek) |
Ketua Program DPIH
Muhammad Irhammudin Ibrahim
: irhammudin@kpbkl.edu.my
Deskripsi Program DPIH
Melahirkan pembantu pengurus produk halal yang berkeupayaan memimpin dan bekerjasama dalam satu pasukan bagi menyelesai masalah merentas disiplin melalui komunikasi berkesan dan pemikiran kritis. Membangunkan pembantu pengurus produk halal yang sentiasa mempertingkat pengetahuan serta berkeupayaan bergerak seiring dengan kemajuan infrastruktur ICT semasa untuk meneroka peluang baru. Membangunkan pembantu pengurus produk halal yang sentiasa berpegang teguh pada nilai, etika, moral, adab dan profesionalisme dalam menawarkan perkhidmatan.
Syarat Kelayakan :
- Lulus SPM dengan sekurang-kurangnya 3 kepujian dalam mana-mana mata pelajaran
- ATAU Lulus STPM sekurang-kurangnya Gred C (NGMP 2.00) dalam mana-mana pelajaran
- ATAU Lulus STAM sekurang-kurangnya Gred Maqbul.
- ATAU Sijil (Level 3 MQF) dalam mana-mana bidang yang berkaitan dengan minimum CGPA 2.00
- ATAU Lulus Sijil (SKM) Tahap 3, dalam bidang berkaitan yang diiktiraf dan Lulus SPM dengan 1 kepujian
- ATAU Kelayakan lain yang diiktiraf setara dengannya oleh Kerajaan Malaysia
Yuran Pengajian & Yuran Pendaftaran :
- RM 20,948.00* sepanjang tempoh pengajian.
Asrama :
- RM 4,080.00* sepanjang tempoh pengajian.
*tertakluk kepada pindaan semasa
Prospek Kerjaya :
- Penolong Pegawai Tadbir Agama di mana-mana Jabatan Agama Islam Negeri / Majlis Agama Islam Negeri, Pegawai Pensijilan Halal.
- Pegawai Penguatkuasa Sijil Halal/Pegawai RND dalam Produk Halal di Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).
- Penolong Eksekutif di mana-mana syarikat/firma/organisasi.
Panel Penilai Luar Program
Penilai Luar (Akademik)
Dr. Zalina Binti Zakaria – Pensyarah Senior di Department of Syariah & Law, Academy of Islamic Studies di Universiti Malaya (UM). Beliau memiliki Ijazah Doktor Falsafah dalam bidang Undang-undang dari University of Manchester, United Kingdom. Beliau juga adalah Pengarah Pusat Penyelidikan Halal UM (UMHRC) dan ahli Korean Association of Islamic Studies, International Member, 2018 (International). Bidang kepakaran beliau adalah dalam Cosmetic Safety Regulations, Halal Laws and Regulations dan Consumer Law.
Penilai Luar (Industri)
En Mohd Azimi Bin Mohd Basri – adalah pemegang Ijazah Sarjana Muda Teknologi (Kepujian) jurusan Teknologi Makanan dari Universiti Sains Malaysia (USM). Beliau mempunyai pengalaman luas dalam bidang Keselamatan Makanan & Halal di mana beliau pernah bekerja dengan pelbagai syarikat seperti Persatuan Unit Halal Jepun (JHUA), Movie Animation Park Studios – MAPS Perak, JHW Reels Resources Sdn Bhd dan banyak lagi. Kini beliau memegang jawatan sebagai Pengurus Pematuhan Kesihatan dan Keselamatan F&B di Legoland Malaysia Resort. Tanggungjawabnya ialah mengatur Program Kelulusan Pembekal untuk Legoland Malaysia Resort. Di samping itu, beliau juga bertanggungjawab untuk membangun, melaksanakan, memantau, dan menjaga Sistem keselamatan makanan dan membuat senarai semak keselamatan makanan & jaminan halal dalam makanan. Beliau juga terlibat dalam Latihan Halal (HPB & MIHA) di Pusat Penyelidikan Halal Universiti Malaya, Kolej Profesional Baitulmal Kuala Lumpur (KPBKL), Sekolah Perniagaan Islam Universiti Utara Malaysia (IBSUUM) dan Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin Perlis (PTSS). Beliau telah memperoleh pelbagai anugerah seperti BeSS Certification Recognition oleh KKM (untuk Legoland Malaysia Resort), tempat ke-2 untuk Pertandingan Video Keselamatan Makanan oleh Jabatan Kesihatan Johor, pengiktirafan School of Food Handler oleh KKM (untuk Legoland Malaysia Resort), Merlin Group Food Audit Keselamatan untuk tahun 2018 (HIJAU) dan banyak lagi.
Last updated: April 17, 2023 at 8:23 am